DEN HAAG - Interieurontwerper Jan des Bouvrie wordt niet vervolgd. Het functioneel parket is met Ontwerpstudio Des Bouvrie een transactie van 25.000 euro overeengekomen.

Daardoor is een rechtszaak tegen de studio vanwege valsheid in geschrifte van de baan, zo meldt het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag.

Het OM verdacht Des Bouvrie ervan dat hij bewust had meegewerkt aan het wijzigen van facturen met foute werkomschrijvingen. Het gaat om vier facturen uit 2006 met een foute tenaamstelling en een foute omschrijving voor een project in Frankrijk.

Deze facturen konden samen voor tienduizenden euro’s nadeel voor de fiscus zorgen.

Uit het onderzoek is echter niet gebleken dat de ontwerper zelf op de hoogte was van deze wijze van factureren. Hij heeft volgens het OM aangegeven dat hij het ten zeerste betreurt dat dit binnen zijn onderneming heeft kunnen gebeuren.

Geen kennis

Des Bouvrie heeft dinsdag via zijn raadsman aangeven aangegrepen te zijn door het feit dat hij in een strafrechtelijk onderzoek als verdachte is aangemerkt. De ontwerper is blij dat is aangenomen dat hij geen kennis heeft gehad van de feiten waarvan hij verdacht werd.

Zijn bedrijf heeft geen financieel voordeel genoten door de wijze van factureren. Hij erkent wel dat door zijn onderneming een fout is gemaakt. Daarvoor is de transactie overeengekomen met het OM.

Onschuld

Des Bouvrie heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn en sprak schande van de 'mensonterende' behandeling tijdens zijn twee dagen in de cel.

Hoewel Des Bouvrie destijds geen goed woord over had voor zijn behandeling is de ontwerper niet van plan stappen te ondernemen.

"Voor ons is het nu helemaal afgerond", laat de advocaat van de ontwerper weten. "Het boek is gesloten."