Idols-jury houdt zich niet meer in

AMSTERDAM - De jury van tv-talentenjacht Idols (RTL4) houdt zich in de tweede reeks van de populaire show nog minder in dan tijdens de eerste serie. Dat meldden de juryleden woensdag in Amsterdam op een presentatie van Idols II.

Volgens jurylid Edwin Jansen wisten de deelnemers van Idols I niet precies wat ze te wachten stond, maar dat is nu wel het geval. "Tijdens de eerste editie wisten ze niet waar ze aan begonnen, maar nu wel. Bij slechtere kandidaten ben ik daarom nog strenger geworden. De kritiek die ik lever zou ik zelf niet hard noemen, maar het was wel recht voor z'n raap."

RTL4 begint zaterdag aan de nieuwe serie Idols. De commerciële zender verwacht er veel van, want in andere landen waar al een tweede editie is geweest, was die nog populairder dan deel 1. De zender begint met zes afleveringen met daarin de audities van in totaal 16.731 kandidaten in hotels verspreid over het land.

Vanaf 17 januari zijn de zogenoemde theaterrondes te zien in twee uitzendingen, gevolgd door vier 'workshopuitzendingen' (31 januari tot en met 21 februari). De rechtstreekse shows starten op maart. Dan zal naast presentatrice Tooske Breugem ook presentator Reinout Oerlemans zijn opwachting maken. De finale is op 1 mei.

Volgens de juryleden zijn er een flink aantal kandidaten die verleden jaar afvielen en het nu weer proberen. Ook de 'bijzondere gevallen' zijn weer van de partij, zoals een Hagenaar die zich helemaal te buiten gaat aan Frans Bauer. Hij komt de eerste ronde echter niet door, en kan dus niet proberen in de voetsporen te treden van eerdere Idols-toppers als Jim en Jamai.

Volgens jurylid Jerney Kaagman viel het haar op dat kandidaten 'in de provincie' beleefder waren dan in de Randstad. "In de provincie vonden ze het alleen al fijn om mee te doen. In het westen stelden ze na een afwijzing dat ze de top toch wel zouden halen." Volgens presentatrice Tooske zullen ondanks de nieuwe reeks de 'oude' gezichten van Jim en Jamai herinnerd blijven. "Maar hoe? De tijd zal het leren."

Tip de redactie