AMSTERDAM - Acteurs Colin Firth, Robert Redford en Robert de Niro en tientallen andere beroemdheden roepen Iran op een vrouw vrij te laten die tot de dood door steniging is veroordeeld.

Meer dan tachtig vooraanstaande artiesten, politici en academici laten in een open brief weten dat de Iraanse 'genoeg heeft geleden'.

Ook Sting en kunstenaar Damien Hirst springen in de bres voor Sakineh Mohammadi Ashtiani. De 43-jarige vrouw wordt beschuldigd van overspel en betrokkenheid bij moord. Ze zit vijf jaar in de gevangenis.

99 Stokslagen

De Iraanse heeft daar volgens de ondertekenaars van de brief al 99 stokslagen ontvangen. De brief is maandag op de voorpagina van de Britse krant The Times of London geplaatst.

De beroemdheden roepen Ayatollah Khamenei en president Ahmadinejad op de vrouw vrij te laten, samen met haar zoon en advocaat, die ook gevangen zijn gezet.

De Iraanse staatstelevisie zond onlangs voor de tweede keer een bekentenis van Ashtiani uit. In een reconstructie bekende de Iraanse ook hoe zij een man hielp haar echtgenoot om te brengen.

Internationale ophef

Nadat er internationaal ophef om de mogelijke steniging was ontstaan, legde Iran de nadruk op de mogelijke betrokkenheid van de vrouw bij moord. De advocaat van Ashtiani zegt dat zij nooit formeel voor moord is berecht en dat haar bekentenis door marteling is afgedwongen.