AMSTERDAM - Winona Ryder gebruikt het internet niet. "Je schijnt er van alles op te kunnen opzoeken", zegt de 39-jarige actrice in het vrouwentijdschrift Elle. "Ik heb een Blackberry met m'n e-mail, en dat is het wel."

Zelfs de nieuwe iPad die ze onlangs kreeg, heeft ze nog niet aangeraakt.

De Amerikaanse is bang om te veel te weten te komen over films waar ze naar uitkijkt. Ze wil zonder allerlei verwachtingen een bioscoopzaal instappen. "Ik lees nooit een blog. Nooit. Volgens mij is een blog lezen de beste manier om je enthousiasme om zeep te helpen."

"Vroeger was het juist zo dat je hoorde dat bijvoorbeeld Al Pacino een film ging maken, en dat je besloot zo min mogelijk van die film te weten te komen voordat je 'm ging zien", gaat Ryder verder.

Vreselijk

"Tegenwoordig schijnt iedereen alles van tevoren te willen weten, zelfs hoeveel de acteurs verdienen. Het lijkt me vreselijk als mijn films worden bekeken terwijl het publiek zich afvraagt 'was ze het wel waard?'."

Ryder is vanaf 3 februari te zien in het balletdrama Black Swan van Darren Aronofsky. Hierin speelt ze de uitgerangeerde danseres Beth Macintyre, 'de stervende zwaan', die het veld moet ruimen voor nieuwkomers Natalie Portman en Mila Kunis.