AMSTERDAM - Sinds Barry Atsma vader is van twee kinderen, zijn wilde stapavondjes verleden tijd. "Zo'n vier keer per jaar kan het nog, maar de kinderen maken het meestal onmogelijk", zegt de 37-jarige acteur deze maand in Playboy.

"Natuurlijk mis je die vrijheid. Ieder mens met kinderen herkent dat, denk ik. Je bent je leven een beetje kwijt, best gek", voegt de acteur daar aan toe in het tijdschrift.

Atsma zegt soms de rust te missen om een krantje te lezen en tot vier uur in de kroeg te hangen. "Het is krankzinnig hoe je agenda verneukt wordt door het ophalen en opvangen van je kinderen. En ook als je een keer doorzakt, moet je vanaf 's ochtends vroeg alweer het getetter aanhoren, met een brak hoofd."

Belangrijk

Toch zou de acteur het vaderschap voor geen goud willen missen. "Ik heb twee waanzinnig leuke meiden en het raakt echt alles in het leven aan wat belangrijk is. Je leert jezelf kennen, je ziet jezelf staan, je snapt waar je vandaan komt, je snapt je eigen ouders."

Atsma, die sinds 1994 een relatie heeft met actrice Izaira Kersten, geeft wel toe dat hij de rol van echtgenoot en minnaar een beetje kwijtraakte toen hij vader werd.

"Zeker in het begin heb je de neiging heel erg naar je kinderen te trekken. Je vergeet de liefde voor elkaar. Na ons eerste kind deden we dat een jaartje. Maar daarna dacht ik bij mezelf: 'Hallo, we hebben ook gewoon een relatie. Laten we elkaar weer zien, beleven en voelen."