AMSTERDAM - Woensdag presenteerde Playboy het kerstnummer en Birgit Schuurman siert daarvan de voorkant. Een opvallende keuze, omdat ze eerder liet ontvallen nooit voor het naaktblad te willen poseren.

Met een ontploffing van confetti onthulde een trotse Jan Heemskerk, hoofdredacteur van Playboy, samen met de 33-jarige Birgit Schuurman de cover van het kerstnummer van het naaktblad.

De vraag die iedereen aan Birgit stelde was waarom ze nu wel bereid was om te poseren terwijl ze eerder nog liet weten nooit in het ‘rukblaadje’ Playboy te willen staan. “Ik leef al een tijdje met een instelling dat ik meer open wil staan voor dingen”, aldus Schuurman.”

“Ik heb gezegd dat ik nooit in de Playboy wilde staan omdat ik toen niet beoordeeld wilde worden op mijn uiterlijk, maar op wie ik ben en mijn prestaties. Nu ben ik veel minder bezig met wat anderen van me denken en maak ik keuzes vanuit de gedachte, wat wil ik? Daarom heb ik ja gezegd tegen Jan Heemskerk en ik ben hartstikke blij met de foto’s."

Bekijk de video

De actrice werd in de zomer benaderd door haar agent met de vraag van Heemskerk of ze wilde meewerken aan een fotoreportage voor het bekende mannenblad. “Mijn agent zei tegen me dat ik niet gelijk nee moest zeggen, maar Playboy had gebeld”, vertelt Schuurman.

“Ik was op het begin nogal afhoudend, maar toen ik tijdens de gesprekken merkte dat ik zelf behoorlijk wat invloed mocht uitoefenen op hoe het eruit zou komen te zien, liet ik mijn aanvallende houding vallen.”

Fotograaf

Birgit koos voor Paul Bellaart als fotograaf en tijdens het poseren was er slechts een klein groepje mensen aanwezig.

“Ik vind de stijl van fotograferen van Paul erg mooi”, legt de actrice uit. Veel foto’s in Playboy stralen alleen maar seks uit. Dat wilde ik dus niet. Kijk deze is toch vet grappig?!” zegt Schuurman terwijl ze naar een foto wijst waarop ze lachend naakt op de bank zit en een fles champagne omhoog houdt. “Dat ben ik.”

Geld

Het geld dat de actrice overhield aan het poseren hielp haar bij het maken van de keuze om te gaan poseren.

“Natuurlijk is het lekker dat je op deze manier geld kan verdienen. Helemaal omdat ik het goed kan gebruiken om mijn passie toneelspelen te bekostigen. Ik ga in januari 2011 voor het eerst solo het theater in; Met Het Grote Verlangen: Birgit Schuurman zingt wat ze mooi vindt (red.). "Dat vind ik echt helemaal te gek.”

Katja Schuurman

Katja Schuurman ging haar zusje twee keer voor met een naaktreportage in het maandblad. Toch klopte Birgit niet aan bij haar grote zus voor wijze raad: “Ik heb Katja niet om advies gevraagd nee.”

Van een eventuele weddenschap over wie de meeste magazines gaat verkopen is eveneens geen sprake. “Ik weet niet eens hoeveel Playboys er van Katja zijn verkocht. Een ding is zeker, van enige rivaliteit tussen mij en mijn zus is geen enkele sprake.”

Heemskerk

Jan Heemskerk is erg blij met Birgit op de cover van zijn blad. “Natuurlijk ben ik trots”, aldus de hoofdredacteur van het naaktblad. Ik vind trouwens dat elke mooie vrouw een keer in haar leven voor Playboy moet poseren. Zoiets moet je gedaan hebben.”

Birgit vroeg dan geen advies aan haar zus, ze vroeg natuurlijk wel aan haar man Arne Toonen wat hij ervan vond. “Gelukkig is Arne net zo open als ik en vond hij het geen probleem, legt Schuurman uit. “Ik zou het ook hartstikke leuk vinden als hij voor de Playgirl ging poseren.”

Birgit Schuurman in Playboy