AMSTERDAM - Fans over de hele wereld staan woensdag stil bij het overlijden van John Lennon. De zanger van The Beatles werd precies dertig jaar geleden op 40-jarige leeftijd doodgeschoten in New York.

"Help ons John op deze tragische dag te herinneren met liefde en respect", tekent het Britse Press Association op uit de mond van Yoko Ono.

"We leren nog steeds van hem." Ono, die aan haar mans zijde was toen hij werd neergeschoten, geeft woensdag een optreden bij een liefdadigheidsconcert in Tokio.

In Groot-Brittannië, en dan vooral in Lennons geboortestad Liverpool, worden diverse herdenkingsbijeenkomsten gehouden.

Aan de andere kant van de wereld komen fans waarschijnlijk bij elkaar bij Strawberry Fields, de plek in het New Yorkse Central Park die is opgedragen aan Lennon.

Moordenaar

Lennon werd in 1980 vermoord. Een doorgedraaide fan schoot hem dood toen de zanger met zijn vrouw Yoko Ono over straat van zijn appartement naar de auto liep. De moordenaar, Mark Chapman, zit nog altijd vast.

Het muziekblad Rolling Stone plaatst vrijdag een nooit eerder gepubliceerd interview met de zanger dat drie dagen voor zijn dood plaatsvond. Lennon haalt daarin onder meer uit naar critici.