HILVERSUM - Máxima was zaterdag bepaald niet de enige die ontroerd raakte toen de tango Adios Nonino (Vaarwel vadertje) tijdens de huwelijksplechtigheid door De Nieuwe Kerk klonk.

Volgens onderzoek van NOS Kijk- en Luisteronderzoek (KLO) zaten ruim 2,2 miljoen Nederlandse kijkers te snotteren bij het zien van de beelden van de ontroerde prinses en het horen van de muziek. Dat was ruim eenderde van de 6,6 miljoen mensen die het jawoord bekeken.

Volgens het onderzoek waren vooral vrouwen getroffen. Drie keer zoveel vrouwen als mannen moesten een traantje wegpinken. Verder bleken 50-plussers eerder geraakt dan jongeren. Voor de enquête ondervroeg KLO 696 mensen ondervraagd.

De NOS-KLO heeft dinsdag extra onderzoek gedaan en komt tot de conclusie dat 9,1 miljoen mensen de rechtstreekse uitzending minstens vijf minuten hebben bekeken, van wie 800.000 de beelden niet thuis maar in openbare gelegenheden of bij familie, vrienden of kenissen zagen.

NOS KLO had van tevoren geschat dat het hoogste aantal kijkers op enig moment van de uitzending rond 9 miljoen zou liggen. Volgens het bedrijf was er onvoldoende rekening meegehouden dat niet iedereen de hele uitzending van tien uur 's ochtends tot twee uur 's middags zou bekijken. Daarbij bleek de kijkdichtheid onder mannen beduidend lager dan onder vrouwen en was de belangstelling onder jongeren minder dan verwacht.

KLO heeft het onderzoek dinsdag niet gedaan omdat het de eerdere kijkcijfers niet vertrouwde. De telefonische rondgang was bedoeld als aanvulling op het gewone onderzoek waarmee 'geen tranen kunnen worden geregistreerd'.