AMSTERDAM - Acteur Michael Brea is vrijdag voorgeleid aan de rechter wegens de moord op zijn eigen moeder. Brea wordt naast de moord ook beschuldigd van illegaal wapenbezit.

De acteur werd op 23 november met een samoeraizwaard aangetroffen in de slaapkamer van het appartement dat hij met zijn moeder deelde.

De vermoorde vrouw werd op haar knieën in de badkamer gevonden.

Na zijn arrestatie werd de 31-jarige Brea naar een gevangenisziekenhuis overgebracht en onderging hij een psychiatrische evaluatie. De acteur heeft nog geen verklaring afgelegd.

Interview

Brea gaf vanuit zijn ziekenhuisbed wel een interview met de krant Daily News of New York. Hierin vertelde hij de afgelopen tijd in een afgesloten wereld te hebben geleefd, waarin zwarte magie en vrijmetselaarssymboliek een grote rol speelden.

De dag van de moord zou een man een vloek over de acteur hebben proberen uit te spreken en spraken vreemden hem aan over zijn moeder.

The Matrix

"Ik voelde me net Neo uit The Matrix", lichtte Brea toe. "Ik begon stemmen te horen en me erg machtig te voelen."

In de film is het personage Neo een computerkraker die zich opeens realiseert dat zijn leven een illusie is, die gecontroleerd wordt door kwaadaardige machines. De man zegt zijn moeder te hebben willen bevrijden van een demoon.

Steun

De familie van de acteur heeft laten weten de man te steunen bij zijn herstel en omschrijven hem als 'een medelevende, aardige, intelligente, spirituele en liefhebbende man, die hulp nodig heeft'.

"Zijn familie en vrienden weten zeker dat Michael niet goed functioneerde op het moment dat leidde tot zijn moeders dood."

Michael Brea speelde enkele kleine rollen in de serie Ugly Betty en de film Step Up 3D. De acteur moet 18 december weer in de rechtszaal verschijnen.