KAAPSTAD - Het aidsbenefietconcert in Kaapstad in Zuid-Afrika is in de nacht van zaterdag op zondag geëindigd met een oproep van Nelson Mandela tegen de ziekte te blijven strijden. De oud-president van Zuid-Afrika zei dat aids niet zomaar een ziekte is, maar een mensenrechtenkwestie.

Op het vijf uur durende festival voor 40.,000 toeschouwers in een uitverkocht stadion verzorgden artiesten als Bono, Beyoncé Knowles, Peter Gabriel en The Corrs optredens. De 85-jarige Mandela woonde het festival bij in gezelschap van zijn vrouw Graca Machel en Ophrah Winfrey. Mandela bracht in herinnering dat hij jarenlang vastzat op Robbeneiland. Hij stelde dat mensen die het HIV-virus onder de leden hebben eigenlijk tot levenslang zijn veroordeeld.

Het concert is over de hele wereld op televisie uitgezonden. MTV Nederland zendt het concert op maandag 1 december tussen 21.30 en .00 uur uit ter gelegenheid van World Aids Day. Onder het motto 'geef een minuut van uw leven aan Aids' worden kijkers opgeroepen om een speciaal telefoonnummer te bellen. Telefoonmaatschappijen doneren de gesprekskosten aan het goede doel.