AMSTERDAM - Sebastiaan Labrie zat na zijn deelname aan Expeditie Robinson niet te wachten op gezelligheid. Toen de presentator weer terug in Nederland was, ging de deur dan ook op slot. "Ik wilde gewoon even geen mensen om me heen", vertelt hij.

"Voor het sociale dier dat ik ben, zegt dat best wat. Maar je zit op een eiland en hebt continu allerlei mensen om je heen. Toen ik thuis kwam, ben ik zeker een maand gaan coconnen met mijn meisje."

De 40-jarige presentator schopte het ver: hij maakt in ieder geval deel uit  van de laatste vier kandidaten van het overlevingsprogramma. De ontknoping van Expeditie Robinson wordt donderdagavond uitgezonden door RTL 5.

Labrie concludeert dat zijn deelname aan de show levensveranderend is geweest. "Je komt achter bepaalde krachten en zwakheden van jezelf. Ik merkte bijvoorbeeld dat ik best wel een bruggenbouwer ben."

De belangrijkste levensles voor Sebastiaan is dat hij mentaal weerbaar is. "Ik merkte vooral dat ik mentaal sterk ben, ik hou het lang positief. Dat is best fijn om te ontdekken."

Veertien kilo

De presentator was echter wel teleurgesteld in zijn lichaam. "Het sterke lijf dat ik heb is helemaal niet zo sterk als het een tijdje niet voedt." Sebastiaan verloor veertien kilo tijdens de opnamen. Aankomen bleek weer in Nederland nog een hele opgave.

"Mijn maag kon heel weinig hebben, ging direct op slot. Een drankje was heel lekker, maar eten moest ik rustig aan doen. Dus dan ging ik maar een biertje drinken."

Beeldmanipulatie

Zijn uitgemergelde lichaam terugzien op tv is nog steeds vreemd voor Labrie. Volgens de presentator is er sprake van beeldmanipulatie. "Dingen zijn anders in beeld gebracht dan dat ik ze ervaren heb", licht Sebastiaan toe.

"Het harde werken, daar zie je nauwelijks iets van terug. Van sommige teksten wordt maar een klein stukje gebruikt, waardoor het uit zijn context wordt gehaald."

Labrie begrijpt dat de makers flink hebben moeten knippen in het gedraaide materiaal. "Dat hoort ook bij televisie maken", relativeert Sebastiaan. "Maar het is soms gek om terug te zien. Je ziet dingen die je anders bedoeld had."