AMSTERDAM - Nicole Kidman heeft ervoor gezorgd dat haar man zijn verslavingen te boven kwam. Toen de actrice pas een paar maanden met Keith Urban getrouwd was, moest hij al naar een afkickkliniek wegens alcohol- en drugsproblemen.

Urban wilde zich eigenlijk niet laten opnemen omdat hij bang was dat zijn kersverse huwelijk met Kidman eronder zou lijden. "Het kon fataal zijn voor ons", vertelde de countryzanger maandag in de Oprah Winfrey Show.

Kidman regelde samen met een paar vrienden echter dat de 43-jarige Urban zo snel mogelijk naar een kliniek zou vertrekken. "Hoe Nicole op dat moment met mijn verslavingen omging, was prachtig", vindt Urban.

Drank en drugs

Het was niet de eerste keer dat Urban zich moest laten behandelen voor zijn zucht naar drank en drugs: de countryzanger liet zich in acht jaar tijd drie keer opnemen.

"Ik moest kiezen welke kant ik zou opgaan", legde Urban uit. "Voor eens en voor altijd. Ik was al zo vaak voor die keuze gesteld en iedere keer deed ik het verkeerd."

Verschil

Zijn liefde voor Nicole maakte deze keer het verschil volgens de zanger, die inmiddels vier jaar nuchter zegt te zijn. "Als ik terugkijk, realiseer ik me dat ik zo veel te danken heb aan Nicole. Zij heeft me zo veel geleerd."

Kidman en Urban trouwden in 2006. De 43-jarige actrice was eerder getrouwd met Tom Cruise, met wie ze twee kinderen adopteerde. Met Urban heeft Kidman een 2-jarig dochtertje, Sunday Rose.

Keith Urban bij Oprah