AMSTERDAM - André Rieu heeft 34 miljoen euro moeten lenen om zijn hoofd boven water te houden. Dat onthult hij dinsdag in het AD. Twee jaar geleden ging zijn bedrijf bijna failliet, maar de bank gaf hem het voordeel van de twijfel.

Hij moest wel zijn viool en merknaam verpanden aan de bank.

Achteraf concludeert de violist dat hij te groot heeft uitgepakt met zijn orkest. Zo liet hij voor een internationale toer het Weense paleis Schönbrunn nabouwen.

"Ik vond dat je mensen die voor veel geld op de tweede of derde ring zitten, niet kunt afschepen met een decor dat ze ook in kleine zalen te zijn krijgen."

Verpanden

De fantasieën van Rieu kostten een flinke duit. "Ik heb 34 miljoen moeten lenen. Vandaar dat er niks anders opzat dan alles te verpanden. Tot aan mijn viool en mijn naam toe", vertelt Rieu.

"De bank wist dat een faillissement beroerder zou uitpakken. Er zou dan van het ene op het andere moment geen geld meer binnenkomen uit concerten, verkoop van cd's en dvd's, merchandising, ga zo maar door."

Tegenslag

De 61-jarige Rieu, die onlangs een lichamelijke tegenslag kreeg te verwerken door een infectie aan zijn evenwichtsorgaan, blijft positief. "Als ik geen gekke dingen doe en als mijn gezondheid mij niet opnieuw in de steek laat, komt alles goed."