AMSTERDAM - Alicia Keys, Lady Gaga en vele andere sterren hebben hun eigen 'begrafenis' gefilmd. Ze willen zo de aandacht vestigen op Wereld Aids Dag, die woensdag plaatsvindt. In de filmpjes zijn de sterren opgebaard in een doodskist te zien.

Het initiatief Digital Life Sacrifice vormt onderdeel van Keys' liefdadigheidsfonds Keep a Child Alive.

De betrokken sterren worden pas weer actief op internet als er een miljoen dollar is opgehaald.

Mensen kunnen geld doneren via sms'jes en via streepjescodes in de Buy Life-campagne, een onderdeel van Keep a Child Alive.

Tot die tijd blijven de sterren woensdag offline en maken ze dus geen gebruik van bijvoorbeeld Facebook en Twitter. Normaliter zijn dit media waarmee fans alle gebeurtenissen om en rond hun idolen kunnen volgen.

Afscheidsboodschap

Het laatste Twitterbericht van elke ster bevat een zogenaamde afscheidsboodschap waarbij de fans vaarwel wordt gezegd.

"Het is heel belangrijk om mensen zo te choqueren dat ze wakker geschud worden", zegt Keys, die door ruim 2,6 miljoen mensen op Twitter wordt gevolgd. "Deze manier is zeer direct, emotioneel en natuurlijk ook behoorlijk sarcastisch."

"We stellen mensen de vraag waarom ze zo veel geven om de dood van een beroemdheid terwijl ze helemaal niet meer zo opkijken van miljoenen en miljoenen doden in de steden en dorpen waar we allemaal vandaan komen", gaat de 30-jarige Keys verder.

Andere sterren

Andere sterren die meewerken zijn Jennifer Hudson, Ryan Seacrest, Kim en Khloe Kardashian, Elijah Wood, Serena Williams, Janelle Monae en Keys' echtgenoot Swizz Beatz.