AMSTERDAM - Russell Crowe wilde zijn eigen draai geven aan zijn rol in The Next Three Days. De nieuwe thriller van regisseur Paul Haggis is een remake van de Franse film Pour Elle, maar het leek de 46-jarige acteur geen goed idee om het origineel te bekijken. Hij wilde zich immers niet laten beïnvloeden.

"Ik heb het begin van de film gezien, en de eerste tien minuten waren zo fantastisch en aangrijpend dat ik niet verder wilde kijken. Ik wilde niet zien hoe het verhaal zich zou gaan ontwikkelen", zegt Crowe in New York tegenover NU.nl.

"Omdat ik me baseer op het script, waar ik al van was gaan houden, wilde ik niet beïnvloed worden", voegt de in Nieuw-Zeeland geboren acteur daaraan toe.

Bekijk het interview

Crowe speelt in The Next Three Days de rol van John Brennan, een doodgewone leraar wiens vrouw op een dag wordt gearresteerd wegens moord. Brennan is overtuigd van haar onschuld en besluit haar uit de gevangenis te bevrijden als blijkt dat zijn echtgenote suïcidaal is geworden. Met de adviezen van een ex-crimineel besluit hij alles wat hij heeft te riskeren om zijn geliefde echtgenote terug te krijgen.

Andere invalshoek

Crash-regisseur Paul Haggis voelde zich al vanaf het begin aangetrokken tot het originele scipt uit 2008. “Mijn voornaamste doel is om verhalen te vertellen, en dit was een buitengewoon goed verhaal. Ik wilde het vanuit een andere invalshoek bekijken. Als je de twee films na elkaar zou zien, zou je als kijker de verschillen in opvatting van de regisseurs duidelijk kunnen merken."

Bovendien bood het bestaande script Haggis de kans om dieper in te gaan op interessante vragen als: zou jij de vrouw van wie je houdt redden op het moment dat je weet dat als je dat doet, je kunt veranderen in iemand van wie zij niet meer kan houden?

Drie films in één

Elizabeth Banks, die in de film de rol van de van moord beschuldigde Lara Brennan op zich neemt, meent dat The Next Three Days eigenlijk drie films in één is.

"Het is een volwassen liefdesdrama. Daarnaast is het een thriller en bovendien een actiefilm met alles erop en eraan. Het was een flinke klus om al die elementen samen te brengen, maar ik vind dat deze in de film naadloos in elkaar overlopen."

Gevangenis

De meeste scenes met Banks werden opgenomen in de Allegheny-gevangenis in Pittsburgh. Ter voorbereiding op haar rol liet de actrice zich volledig onderdompelen in het gevangeniswereldje.

"Ik heb met een hoop gevangenen gesproken", vertelt Banks aan NU.nl. "Ik heb mezelf laten opsluiten in een cel, ik heb aan de dekens gevoeld, hun kleren en schoenen aangehad. Ik ben wel erg vertrouwd geraakt met deze gevangenis."

"k vond het deprimerend. Het is daar niet moeilijk voor te stellen hoe geïsoleerd sommige gevangenen zich moeten voelen, je voelt de eentonigheid en de uitzichtloosheid.”

Gevaar

Volgens Crowe is The Next Three Days een behoorlijk intense film geworden. “Dit is een van die verhalen waarbij een aantal simpele omstandigheden een complete familie in gevaar brengt. Het is erg heftig, en je zou niet willen dat zoiets jou overkomt. Dat maakt het vooral interessant om ernaar te kijken.”

The Next Three Days draait vanaf 9 december in de Nederlandse bioscopen.