Woensdag 5 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Sarah Palin heeft realityshow

WASILLA - De Amerikaanse politica en mogelijke presidentskandidate Sarah Palin is met een eigen realityshow op de Amerikaanse televisie verschenen.
Door ANP

De 46-jarige vrouw uit Alaska toonde zich in de première primetime zondagavond van haar avontuurlijke kant. Bij het vissen werd ze bedreigd door beren. Kijkers zagen hoe ze bergen beklimt en bij een vliegtuigtochtje in onweer verzeild raakt.

De ex-gouverneur van Alaska werd in 2008 wereldwijd bekend, toen ze de Republikeinse kandidaat voor het vicepresidentschap werd. Het laatste jaar kreeg ze vooral bekendheid als aanvoerster van de conservatieve Tea Party.

Verkiezingen 2012

Bij publieke optredens flirt ze openlijk met een mogelijke kandidatuur voor de verkiezingen in 2012, wanneer ze de eerste vrouwelijke president van de Verenigde Staten kan worden. Ze heeft naar verluidt al een flink gevulde campagnekas. Ze krijgt 100.000 dollar per toespraak.

Bij haar optredens plaagt ze het publiek met haar mogelijke kandidatuur. Bij een inzamelingsactie bij een christelijke school in Plumsteadville vroeg ze een jonge zanger of die misschien wilde zingen bij een presidentiële inhuldiging. Palin voegde er snel aan toe: ''niet per se die van mij'', maar die woorden gingen verloren in het gejuich van het publiek.

Grote invloed

Waarnemers menen dat ze een grote invloed heeft. ''Ze heeft iets dat niemand anders in dit land nu heeft. Ze kan een nationaal debat aanjagen met slechts een tweet'', zei Michael Franc van de conservatieve denktank Heritage Foundation.

''De vraag is: zal ze haar invloed gebruiken?'' Analisten rekenen erop dat ze pas eind 2011 zal bekendmaken of ze het in 2012 echt zal opnemen tegen Barack Obama.


Lees meer over:

Sarah Palin

Aanbevolen artikelen