Zondag 25 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Barry Atsma leerde veel van gehandicapte broer

AMSTERDAM - Barry Atsma heeft veel geleerd van zijn verstandelijk gehandicapte broer. De acteur en zijn oudere broer Rimmert speelden vroeger vaak toneel.
Door Novum

"Ik heb Rimmert altijd een soort engeltje in mijn leven gevonden", zegt Atsma. De zes jaar oudere broer van Atsma lijdt aan het syndroom van Down.

De twee broers waren aanwezig bij de presentatie van de jaarlijkse Down 2 Famous-kalender, waarop ze beiden staan afgebeeld.

"Ik heb eigenlijk een toneelschool van zestien jaar lang gehad", legt de 37-jarige acteur uit. "Vanaf mijn 4e tot mijn 20e heb ik zo vaak met hem verkleed 'overvallen' gepleegd." Atsma zegt veel geleerd te hebben over spelen en lol hebben. "Dat is dankzij Rimmert."

Verlegen

De acteur haalde ook op andere gebieden voordelen uit zijn broer. "Als ik een beetje verlegen werd van meisjes dan nam ik Rimmert gewoon mee", licht Atsma toe.

"Want die ging gelijk dansen en sjansen met die vrouwen en dan kon ik uiteindelijk met ze zoenen in het hoekje van de hockeykantine."

Tooske

Ook Tooske Ragas zegt veel te hebben opgestoken van haar broer Jan Pieter, die eveneens aan het downsyndroom lijdt.

"Hij is mijn oudste broer en ik ben zijn kleine zusje, we schelen vijf jaar. Ik heb heel veel over het leven geleerd van mijn broer." Volgens de 36-jarige presentatrice lijken de twee ook op elkaar.

"We hebben veel overeenkomstige karaktertrekken. We zijn eigenlijk allebei stronteigenwijs. En we zijn allebei heel lief." Ook broer Jan Pieter ziet gelijkenissen. "Dat kun je ook zien, we hebben dezelfde blauwe ogen en we hebben dezelfde bloedgroep."

Goede vrouw

Tooskes broer spreekt vol lof over zijn jongere zusje. "Ik ben zeer trots op haar als ik zie hoe zij de programma's doet. Een zeer goede vrouw die sterk in haar schoenen staat."

De stichting Down 2 Famous brengt jaarlijks een kalender uit, waarbij mensen met Downsyndroom worden gefotografeerd met een bekende Nederlander. Naast Atsma en Ragas werkten onder anderen ook Tanja Jess, Roeland Fernhout en Candy Dulfer mee.


Lees meer over:

Barry AtsmaTooske Ragas

Aanbevolen artikelen