AMSTERDAM - André Rieu is er weer helemaal bovenop. De Limburgse violist was twee maanden uit de roulatie wegens een aanhoudende virale infectie aan zijn evenwichtsorgaan.

"Sinds maandag voel ik me weer helemaal goed", zegt Rieu woensdag in RTL Boulevard. De violist had begin deze week zijn eerste publieke optreden sinds zijn rustperiode.

Het moment dat de infectie toesloeg staat Rieu nog helder voor de geest. "Ik werd wakker en de hele kamer draaide. Ik kon het niet tegenhouden", vertelt Rieu. "Dan schrik je heel erg."

De artsen hadden in eerste instantie moeite met het vinden van de oorzaak. "Alle onderzoeken zijn gedaan, ik heb geen bloed meer over." Er zat voor Rieu niets anders op dan rust nemen. "Dan moet je wachten tot het overgaat, er zijn geen pillen tegen."

Thuis

De violist zat in totaal twee maanden thuis en kreeg veel steun van vrienden en fans. "Ik heb van over de hele wereld veel leuke reacties gekregen."

Rieu was wel even bang toen hij ontdekte dat hij een periode niet kon optreden. "De inkomsten die je denkt te hebben heb je dan niet meer, dat was wel even eng."

De violist zegt 120 mensen in dienst te hebben. "Dus het gaat niet om tienduizend euro, maar om miljoenen tegelijk als je een paar maanden niet speelt." Toch vertrouwt de violist erop dat het goed komt.

Rustig aan

"Als ik nu weer ga spelen komt het allemaal in orde en wordt niemand ontslagen." De Limburger zegt het vanaf nu wel rustiger aan te gaan doen. "Gebouwen openen en lezingen doe ik niet meer", vertelt Rieu. "Die dingen doe ik wel als ik 90 ben."