AMSTERDAM - De universiteit van South Carolina biedt haar studenten vanaf de lente wel heel speciaal onderwijs. Professor Mathieu Deflem gaat namelijk Lady Gaga-les geven. "We gaan Lady Gaga bekijken als een sociaal-maatschappelijk verschijnsel."

"Het gaat niet om de persoon en niet om de muziek", legt Deflem uit in universiteitsblad The Daily Gamecock. "Het gaat om dit verschijnsel in de samenleving dat meer dan tien miljoen volgers heeft op Facebook en zes miljoen op Twitter."

De professor wil samen met zijn studenten gaan onderzoeken hoe het fenomeen Lady Gaga is ontstaan. "Ze is een globaal, sociaal verschijnsel", vindt Deflem die al vijftien jaar lesgeeft in sociologie.

Popidool

"In eerste instantie wist ik niet hoe ik de les zou noemen", vertelt hij. "Ik twijfelde tussen Sociology of Fame en Sociology of Celebrity. Toen dacht ik: Ik ga gewoon Lady Gaga-les geven." De les heeft uiteindelijk de naam Lady Gaga and the Sociology of Fame meegekregen.

De professor raakte vorig jaar geobsedeerd door het popidool, tijdens een concert dat ze gaf in Atlanta. Hij heeft haar sindsdien 28 keer zien optreden en ontmoette haar diverse malen.