AMSTERDAM - Barbara Barend hoopt dat haar zwangerschap een steentje bij kan dragen aan de emancipatie van de lesbische vrouw. De 36-jarige presentatrice en haar vrouw Alette verwachten in januari hun eerste kindje.

Barend verbaast zich over de belangstelling voor haar zwangerschap, maar hoopt ook dat de aandacht bijdraagt aan de positie van de lesbische vrouw.

Fotografen leggen Barend maar al te graag op de gevoelige plaat vast met haar dikke buik. "Het is nog steeds niet mijn favoriete ding, maar het went", zegt ze in het AD. "En het kan zelfs positief uitpakken als er een emancipatoire werking vanuit gaat."

Niet gewoon

De presentatrice merkt dat het opvoeden van een kind door twee vrouwen nog helemaal niet zo gewoon is in Nederland.

"Het is bij het homohuwelijk nog steeds niet geregeld dat mijn vrouw dezelfde rechten krijgt als een man in een heterohuwelijk. We hebben een hele papierwinkel moet doorploegen en tweeduizend euro moeten lappen om voor elkaar te krijgen dat mijn vrouw de wettige moeder wordt."

Barend kijkt erg uit naar de komst van haar eerste kind. "Als alles goed blijft gaan komt hij begin januari", vertelt ze. De presentatrice heeft nog geen idee of ze in verwachting van een jongen of een meisje is. "Jongen, meisje, het maakt ons niets uit. Ik bel dol op kinderen." Wie de donor is, wordt niet bekendgemaakt.