AMSTERDAM - Herman den Blijker had vroeger een bloedhekel aan kinderen. De 52-jarige restaurateur vond dat ze stonken, lelijk waren en liet ze struikelen in zijn zaak. "Ik vond ze een plaag." De geboorte van zijn eigen zoon Matz bracht hem tot inkeer.

"Ik zei: nooit", vertelt Den Blijker in een interview met het AD. Maar toen raakte zijn vrouw Jackie zwanger. "Wat was ze mooi. Net een kerstbal op hoge hakken. Maar ik moest wel de slachting van een bevalling meemaken."

Den Blijker zou zoontje Matz voor geen goud meer willen missen. "Anderhalf is hij en hij wil niet kroelen met me. Maar ik móet kroelen met hem." Een broertje of zusje zit er echter niet in voor de kleine. "Ik hoop van niet. Ik zou niet weten hoe ik mijn liefde moet verdelen."

Zijn vrouw en kind deden Den Blijker, die 25 kilo afviel, inzien dat hij gezonder moest gaan leven. "Ik had met vrouwen hetzelfde als met restaurants, het moesten er veel zijn, en lekker." Maar Jackie was een blijvertje. "Zij irriteerde me niet. Jackie heeft geduld, is niet jaloers. Zij was anders."

Knop omzetten

Zeven jaar geleden trouwde het stel en in 2008 volgde zoontje Matz. "Door hem heb ik de knop kunnen omzetten en kunnen besluiten om niet meer mijn bed in te stappen als een hikkende Boeddha van wie de riolering is verstopt."