AMSTERDAM – De Amerikaanse zender CBS heeft twee reportages aangekocht die misdaadverslaggever Peter R. de Vries in september in de Verenigde Staten en Peru maakte met Beth Holloway, de moeder van de verdwenen Natalee Holloway.

Zondagavond zendt SBS6 het eerste deel van de twee reportages uit. Het programma The Insider van CBS zendt de aflevering vrijwel gelijktijdig uit, maakte SBS6 donderdag bekend.

In de eerste aflevering van het tweeluik vertelt Holloway voor het eerst hoe Joran van der Sloot haar afperste. Voor 250.000 dollar beloofde hij de begraafplaats van Natalee aan te wijzen.

Voorschot

Holloway betaalde uiteindelijk 25.000 dollar voorschot aan Joran. Op dat moment was ook de FBI ingeschakeld. De Vries kreeg inzage in de FBI-rapporten.

Het tweede deel, dat SBS6 op 7 november uitzendt, is opgenomen in de Castro Castro-gevangenis in Peru. Beth Holloway heeft Joran van der Sloot hier bezocht. Van der Sloot zit hier vast, omdat hij wordt beschuldigd van de moord op de Peruaanse Stephany Flores.

Ontmoeting

Deze confrontatie trok de aandacht van de internationale pers, maar beelden van het bezoek zelf zijn nog niet eerder uitgezonden. In Peru hadden Holloway en De Vries ook een emotionele ontmoeting met de broer van Stephany Flores.

Peter R. de Vries zegt met veel partijen in de Verenigde Staten te hebben gesproken over de aankoop van de reportages. De misdaadverslaggever kijkt terug op een ''ongelooflijke bijzondere reis met Beth", die volgens hem uniek en aangrijpend materiaal heeft opgeleverd.

Trots

Volgens De Vries heeft de moeder van Natalee het aflopen jaar niets in de pers gedaan. ''Dat ze vervolgens in mijn programma alles uit de doeken doet, terwijl de Amerikaanse zenders constant bij haar op de stoep lagen, is iets waar ik trots op ben'', aldus De Vries.