AMSTERDAM - Het duurt nog even eer prinses Amalia oud genoeg is om haar vliegbrevet te halen, maar de oudste dochter van Willem-Alexander en Maxima krijgt wel alvast haar eigen vliegtuig.

Als Amalia op 7 december zeven jaar oud wordt, zal de oude Dakota DC-3 van haar overgrootvader prins Bernhard tot 'Prinses Amalia' worden gedoopt, bevestigt Annecor Groeneveld van de Dutch Dakota Association dinsdag naar aanleiding van een bericht in de Telegraaf. Het vliegtuig heeft op dit moment geen naam.

Het vliegtuig kwam na de oorlog in bezit van prins Bernhard en deed van 1947 tot 1961 dienst als regeringstoestel. Daarna is de Dakota nog enige tijd gebruikt als trainingsvliegtuig, aldus Groeneveld.

Restaureren

Twintig jaar nadat het toestel uit de vlucht werd gehaald, richtte een stel vliegvrienden van Bernhard een stichting op om de oldtimer te restaureren. De prins koesterde namelijk de wens dat de Dakota weer de lucht in ging.

Hij sprak bovendien met de stichting af dat het toestel de naam van Amalia zou krijgen. ''Dat vond hij prachtig'', vertelde Groeneveld.

KLM-schema

Op 7 december wordt ook het nieuwe kleurschema van het toestel onthuld. Een historisch KLM-schema, verklapte de Dutch Dakota Association alvast. Peter Hartman, president-directeur van de KLM, is daarbij aanwezig.

Het vliegtuig stamt uit 1944, waarna het even bij de Amerikaanse luchtmacht dienst deed. De Dakota nam onder meer deel aan de operatie Market Garden.

Volg de laatste reacties over Amalia's vliegtuig op NUlive