AMSTERDAM - Maandblad Opzij heeft koningin Beatrix uitgeroepen tot 'machtigste vrouw van Nederland'. Een jury onder het voorzitterschap van Opzijhoofdredacteur Margriet van der Linden koos de vorstin uit een lijst van honderd invloedrijke vrouwen.

De Opzij Top 100 werd dinsdagavond gepresenteerd in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam. Het is de eerste keer dat de koningin voorkomt op de lijst van het maandblad.

Opzij besloot vorig jaar nog leden van het koningshuis buiten de lijst te houden omdat het niet hun eigen verdienste is dat ze op hun post zitten.

Dit jaar maakte de jury een uitzondering voor het staatshoofd, die met haar 72 jaar tevens de nestor is van de lijst.

Dossierkennis

''De koningin mag de krachtige invulling van haar functie - met een grote dossierkennis en een duidelijke eigen mening - op haar eigen conto schrijven'', luidt het oordeel. ''Dit jaar drukt ze bovendien nog eens extra haar stempel op ons land omdat zij een sleutelpositie heeft in de complexe kabinetsformatie.'' De jury was het unaniem eens over de nummer één.

Het novembernummer van Opzij heeft een uitgebreid profiel van de vorstin. In dit artikel komen tal van vooraanstaande en invloedrijke Nederlanders - soms anoniem - aan het woord over Beatrix. Zo zegt VNO-NCW-voorman Bernard Wientjes: ''Zonder de Oranjewieg was de koningin nu ceo van een groot concern geweest.''

Bedrijfsleven

De Opzij Top 100 van machtige vrouwen is samengesteld aan de hand van tien categorieën, uiteenlopend van sport en cultuur tot politiek en bedrijfsleven. Koningin Beatrix bekleedt de eerste plaats in de categorie openbaar bestuur.

Op de lijst komen verder namen voor als Femke Halsema (fractieleider GroenLinks), televisiepresentatrice Linda de Mol, Louise Fresco (onder andere kroonlid van de SER) en Halleh Ghorashi (hoogleraar diversiteit en integratie aan de Vrije Universiteit).

Naast de hoofdredacteur van Opzij bestond de jury uit Yvonne Benschop, hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen, FNV-voorzitter Agnes Jongerius, Clémence Ross-Van Dorp, onder meer directeur van het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen, en Mavis Carrilho, onder meer bestuurslid van sportkoepel NOCNSF.