AMSTERDAM - Het onverwachte overlijden van acteur en zanger Antonie Kamerling heeft donderdag veel heftige reacties opgeroepen. Kamerling maakte woensdagmiddag zelf een einde aan zijn leven.

Musicalproducent Joop van den Ende reageert donderdag geschokt op het overlijden. ''Verschrikkelijk, we zijn geschokt. We kennen hem als de meest sympathieke collega die er is. Een ongelofelijk aardige jongen. We wensen zijn vrouw, kinderen en familie alle sterkte toe", aldus Van den Ende.

Kamerling speelde in 2008 een hoofdrol in Van den Endes musical Sunset Boulevard.

Albert Verlinde

Presentator Albert Verlinde is de zwager van Kamerling. Zijn man, Onno Hoes, is de broer van Kamerlings vrouw Isa. In een speciaal aan de zanger/acteur gewijde aflevering van RTL Boulevard zei Verlinde donderdag: ''Het is een ramp, voor Isa en de kinderen.'' Eerder op de dag bracht de presentator samen met Kamerlings vrouw een verklaring uit over het overlijden van de 44-jarige acteur/zanger.

Volgens Verlinde kwam de zelfgekozen dood van zijn zwager niet als een verrassing. ''Dit was waar iedereen bang voor was.'' Isa Hoes heeft haar man zelf aangetroffen in hun woning, aldus de presentator.

Reinout Oerlemans

Reinout Oerlemans, voormalig tegenspeler van Antonie Kamerling in Goede Tijden Slechte Tijden: ''Het bericht van de zelfmoord van Antonie heeft mij zeer diep getroffen. Ik ben kapot van verdriet. De band die ik met Antonie had was zeer intens en het valt mij onnoemelijk zwaar dat mijn vriend er nu niet meer is.''

''Onze vriendschap is begonnen toen ik hem met de audities voor Goede Tijden aan een tafel tussen de ‘andere Peters’ zag zitten en we eigenlijk meteen met elkaar ‘iets’ hadden. De gekte van die periode van Goede Tijden heeft ons verder een band voor het leven gegeven - we hebben elkaar de afgelopen twintig jaar niet meer losgelaten. Nog steeds maken we veel grappen over die begintijd; de intense lach van Antonie zal ik zo ontzettend gaan missen.''

''Antonie heeft in zijn leven ups en downs gehad maar dit had ik nooit gedacht. Het is moeilijk om te weten wat er exact in iemands hoofd omgaat, maar kennelijk heeft hij deze weg gekozen omdat hij vond dat het ‘t beste was. Daar kan ik alleen maar in berusten, hoe moeilijk ook.

Het moment dat ik zijn familie en Isa vanmorgen in de armen sloot is niet te beschrijven, maar ik ben vooral getroffen door de kracht van Isa. Wat een sterke vrouw. Onze gedachten blijven bij de familie in deze tijd, wat voor mij overblijft zijn twintig jaar aan prachtherinneringen aan mijn kleine, getalenteerde, grillige, lieve, geestige Antonie. Ik mis hem nu al.''

Jelka van Houten

Jelka van Houten, Kamerlings tegenspeler in de musical Turks Fruit, laat aan NU.nl weten erg te zijn geschrokken van het nieuws. "Ik vind het diep treurig, vooral voor Isa, de kinderen en zijn naaste familie." Van Houten en Kamerling zouden elkaar in 2011 opnieuw treffen in de musical Herinnert U Zich Deze Nog?!

All Stars-collega Thomas Acda twittert "Ach lieve hemel. Wat verschrikkelijk.. Antonie is dood."

GTST

Olga Madsen, creative producer van de soapserie en ontdekker van Kamerling: ''Antonie was een heel bijzonder, talentvol mens. Juist de meest talentvolle mensen kunnen waanzinnig emotioneel zijn. Hun fantasie schiet alle kanten op, en soms de verkeerde kant.'' De rol van Peter Kelder in GTST betekende begin jaren ’90 voor Kamerling zijn doorbraak.

Zijn tegenspeelster destijds, Babette van Veen, reageert vol ongeloof op Twitter. "Wat een verdriet, ben er stil van... Zo'n mooie man met zoveel geluk en succes, vrienden, supervrouw en prachtige kinderen, hoe kan zoiets?"

Van de Velde

Regisseur Jean van de Velde, werkte samen met Kamerling aan De kleine blonde dood en All Stars: ''Dit is verschrikkelijk nieuws. De kleine blonde dood was voor ons allebei de eerste grote speelfilm: die hebben we hand in hand gemaakt. Tegen alle weerstand op, want de gevestigde orde vond begin jaren negentig dat soapacteurs zonder opleiding niet in films mochten spelen.

Antonie had toen al een enorme uitstraling: hij was in alles de ideale filmacteur. Het publiek kon zich moeiteloos in hem verplaatsen. Hij was een held: daarom heb ik hem in All Stars ook de naam Hero gegeven.

Dat was hij, zowel in zijn werk als in zijn privéleven. Een spontane, open, lieve jongen. Dat hij emotioneel soms tussen uitersten heen en weer slingerde, was bekend. Maar dat het deze dimensie had aangenomen, dat heeft niemand zich gerealiseerd. Ik ben echt verbijsterd.’’

Malawi

Ook bij Edukans, ontwikkelingsorganisatie voor onderwijs, heerst verslagenheid: ''Antonie Kamerling, onze ambassadeur, is overleden. We zijn diep geschokt. In gedachten zijn we bij Isa, Merlijn, Vlinder en allen die hem enorm gaan missen. Antonie ging met Edukans mee naar de scholen in Malawi.

Vol enthousiasme en bevlogenheid zong en danste hij tussen de Afrikaanse schoolkinderen. In Nederland vertegenwoordigde hij ons waar hij kon. Voor Edukans was Antonie een uniek persoon en als ambassadeur van onschatbare waarde. We zullen hem missen.''

Koffietijd

Het RTL-programma werd na het overlijdensbericht onderbroken. Presentatrices Quinty Trustfull en Loretta Schrijver waren dusdanig onder de indruk van het nieuws dat zij de uitzending stopten.

Radiomaker Giel Beelen laat op Twitter weten: "Ik kan t nog niet bevatten. Ben er stil van. Mijn Hero is niet meer. Rust zacht lieve Antonie. En sterkte iedereen die hem nu ook al zo mist".

Zanger Jim Bakkum zou deze maand de film Levenslang gaan opnemen met Kamerling. "Ik weet niet wat ik met het nieuws moet dat Antonie is overleden, ik geloof het niet!", schrijft hij op Twitter.

Lees reacties op dit nieuws op NUlive

Antonie Kamerling overleden