HILVERSUM - De vaste cast van Sesamstraat is boos over de musical Het Mooiste van Sesamstraat, die zondag in première is gegaan.

Dat hebben Paul Haenen en Wim T. Schippers, die al dertig jaar de stemmen van Bert en Ernie verzorgen, woensdag gemeld.

De producent van de musical heeft van het Amerikaanse moederbedrijf van Sesamstraat toestemming gekregen om de voorstelling te maken. Maar het team dat al tientallen jaren het Nederlandse programma maakt, is naar eigen zeggen veel te laat gevraagd aan de productie deel te nemen. Daarom hebben acteurs als Haenen en Schippers hun medewerking geweigerd.

Fout

''Er was al een artistiek team gecontracteerd dat niets met Sesamstraat te maken heeft'', stelt eindredacteur Ajé Boschhuizen van het Nederlandse programma. Door een fout in Amerika zijn de vaste makers niet geraadpleegd voordat toestemming voor de musical werd verleend.

''De acteurs die al jaren de stemmen inspreken, voelen zich zeer gepasseerd. Dit zijn mensen die een deel van hun leven hebben geïnvesteerd in het vormgeven van Bert, Ernie, Tommie of Pino."

"Dan is het zeer aanmatigend als zij in de krant moeten lezen dat er een musical rond hun karakters wordt gemaakt.’’

Contact

Musicalproducent Mark van Ierssel stelt de NTR, de omroep die Sesamstraat uitzendt, tijdig te hebben benaderd. ''Toen we de rechten hadden, hebben we contact gezocht’’, meldt hij. De producent erkent dat de acteurs pas een maand voor de première zijn benaderd.

''Maar toen wisten we pas dat we hun stemmen graag wilden hebben’’, stelt hij. ''Eerder wilden we een musical maken met acteurs op het podium, die handpoppen zouden gaan bespelen.’’

Schandalig

Paul Haenen vindt de gang van zaken ''schandalig. Alsof je een tournee voor Freek de Jonge boekt en hem pas een maand van tevoren vraagt of hij er ook zin in heeft.'' Hij vindt dat het publiek van de musical wordt bedrogen.

''Bert en Ernie klinken ineens anders en Bert is een rechtse VVD’er geworden. Dat is niet de Bert die ik de afgelopen drie decennia heb gecreëerd.'' De producent herkent de Bert uit de musical overigens niet in deze omschrijving.

De acteurs ondernemen geen juridische actie. ''De producent staat in zijn recht'', stelt Haenen. ''We willen alleen heel duidelijk maken dat we ons van de voorstelling distantiëren.'' Het Mooiste van Sesamstraat is tot eind januari door heel Nederland te zien.