LONDEN - Meer dan de helft van de Britten heeft er geen bezwaren tegen dat prins Charles met Camilla Parker Bowles trouwt. Maar slechts 16 procent wenst haar als toekomstige koningin.

Dat blijkt uit een peiling onder meer dan 3000 Britten die de krant The Daily Telegraph

Koningin Elizabeth II herdenkt deze week dat zij vijftig jaar geleden, na het onverwachte overlijden van haar vader, tot de troon werd geroepen. Volgens de meeste ondervraagden heeft zij haar taak goed vervuld. Vooral haar plichtsbesef en haar optreden in het buitenland worden geprezen. Maar de meeste ondervraagden vinden haar ook ouderwets. Ook heeft zij volgens 63 procent onvoldoende oog voor wat de gewone mensen bezighoudt en had zij een betere moeder kunnen zijn.

Voor de echtgenoot van de vorstin, prins Philip, is de waardering aanzienlijk minder. Slechts 28 procent van de ondervraagden vindt dat hij zijn taak goed vervult. Meer dan helft meent dat de monarchie moet veranderen. Zij kost te veel en de koninklijke familie is te groot. Bovendien moeten Elizabeth en haar gezin toegankelijker en democratischer worden. Daarbij staat de ondervraagden het voorbeeld van de Nederlandse koningshuis voor ogen.