AMSTERDAM - Ook Endemol heeft zich gemengd in de wervelstorm rondom Pieter Storms. Het productiebedrijf tikt Storms op de vingers, omdat hij de goede naam van Endemol zou misbruiken.

De boze Storms sprak woensdag in een open brief aan presentator Matthijs van Nieuwkerk over 'de Endemollisering van de journalistiek' en dat schoot Endemol in het verkeerde keelgat.

Storms kreeg het dinsdagavond bij Matthijs van Nieuwkerk aan tafel in De Wereld Draait Door aan de stok met Jort Kelder. Wat begon als een debat over journalistieke integriteit, liep al snel uit op een persoonlijke ruzie.

Een dag later schreef Storms een brief aan Van Nieuwkerk om zijn ongenoegen te uiten over de rol van de presentator in het debat.

Ruzie

"Naar aanleiding van jouw open brief aan Matthijs van Nieuwkerk denken we dat je al genoeg ruzie hebt en daar willen we ons dan ook uitdrukkelijk niet mee bemoeien (al is het allemaal niet fraai)", schrijft Endemol in een open brief aan Storms. "Maar let wel een beetje op je woorden graag."

Vervelend

"Want wat wij vervelend vinden, is dat je in jouw brief klaagt over de 'Endemollisering' van de journalistiek", licht de directie in de brief toe. "Waar komt dit in hemelsnaam vandaan? Endemol Nederland is een productiebedrijf dat zich niet primair richt op journalistieke producties."

"Endemol is een bekend merk in televisieland en misschien moeten wij het maar als een compliment zien dat je ons vereenzelvigt met amusement", luidt het slot van de brief.

"Maar hou ons toch maar buiten je aanklacht. Want je feiten kloppen niet en je kan niet met iedereen ruzie maken."

Respect

Storms laat in een reactie op de brief aan De Telegraaf weten dat hij veel respect heeft voor Endemol. Hij zegt met de term 'Endemollisering' te willen uitleggen dat entertainment in de journalistiek tegenwoordig belangrijker is dan het brengen van feiten.