AMSTERDAM - Freek de Jonge vindt seksualiteit in een verhouding ontzettend belangrijk. De cabaretier is al veertig jaar samen met zijn vrouw Hella en nog steeds hebben zij dagelijks seks. "Het is intiem, wonderschoon en belangrijk", zegt hij deze maand in Linda.

Volgens de Jonge heeft zijn lange verhouding als voordeel dat er geen gedoe meer is tussen de lakens.

"Vaak is seks een soort wisselgeld. 'Dan heb ik het weer met hem gedaan en ben ik even van het gezeur af.' Dat is bij ons niet", zo zegt hij in het maandblad.

Weinig seks

De Jonge is van mening dat de huidige generatie te weinig seks heeft. "Als ik naar de jonge generatie kijk, denk ik: ze neuken gewoon te weinig."

De cabaretier denkt dat seks voor veel mensen een 'moetje' is geworden. "Ze zullen te druk zijn met hun werk, of de kinderen. Maar het is dom om te denken dat je het om elf uur 's avonds moet doen. Dan ontstaat er een geforceerde sfeer. De een moet vroeg op, de ander heeft een vol hoofd."

Vieze man

Volgens De Jonge moeten mensen maar gewoon zin maken. "Ik hoop niet als de vieze man over te komen. Maar ik zou graag tegen jonge mensen willen zeggen: ook als je geen zin hebt, toch doen. Het is iets wat je niet moet laten verslonzen. Anders ontstaan er stomme spanningen."

De cabaretier vervolgt: "In een relatie bouw je spanning op. Er passeren kleine ergernissen. Zodra je klaarkomt, is die lei schoongeveegd. Maar als je het slechts één keer in de drie maanden doet, moet je wel verschrikkelijk goed klaarkomen om die hele lei schoon te vegen. Dan staat er al te veel op."

De Linda met het interview met Freek de Jonge ligt vanaf donderdag in de winkel.