LOS ANGELES - De Amerikaanse zanger Luther Vandross heeft zondag twee American Music Awards gekregen. De 52-jarige artiest wordt niet alleen bestempeld als beste Soul en R&B zanger maar is ook onderscheiden voor zijn album 'Dance With My Father'.

Vandross zelf kon niet aanwezig zijn bij de uitreiking in verband met zijn slechte gezondheid. Hij werd in april dit jaar geveld door een hersenbloeding en is aan het revalideren. Zijn moeder nam zondag de honneurs voor hem waar. "Het spijt me heel erg dat Luther er zelf vanavond niet bij kon zijn maar ik ben hier om hem te vertegenwoordigen", aldus Mary Vandross.

Ook andere 'oudjes' vielen in de prijzen. Fleetwood Mac, The Isley Brothers en Alabama kregen een onderscheiding. Zij deden het echter minder goed dan rapper 50 cent die twee keer als beste uit de bus kwam in de categorie rap/hip hop. Ook hij was zondag niet van de partij in Los Angeles.

Justin Timberlake won met 'Justified' in de categorie beste popalbum. Andere winnaars waren Missy Elliott, Faith Hill en Linkin Park. De American Music Awards zijn de belangrijkste Amerikaanse muziekprijzen na de Grammy's.

Het was de tweede keer dat de Awards dit jaar werden uitgereikt. In januari vond ook al een gala plaats rond de muziekprijzen. Door de hevige concurrentie van andere happenings hebben de organisatoren besloten het hele festijn naar november te verhuizen zodat er minder concurrentie is.