AMSTERDAM - Chris Klein moet anderhalf jaar lang weer plaatsnemen in de schoolbanken. De American Pie-acteur moet op last van de rechter lessen over alcoholgebruik volgen.

Dat kreeg de 31-jarige vrijdag te horen.

Klein werd in juni aangehouden terwijl hij met een slok teveel op over de weg slingerde. De acteur riskeerde een celstraf van een jaar, omdat hij al eerder is betrapt op rijden onder invloed. Klein hoeft echter niet de gevangenis in: hij is veroordeeld tot vier dagen cel, maar die heeft hij inmiddels uitgezeten.

Afkickkliniek

De rechter was mild voor Klein omdat hij zich na zijn arrestatie op liet nemen in een afkickkliniek, schrijft entertainmentzender TMZ. De acteur, die daarmee liet zien dat hij aan zijn problemen wilde werken, verbleef twee maanden in de kliniek.

Wegens een proeftijd moet de acteur de komende vier jaar op zijn tellen passen. Tijdens de rechtszaak beriep Klein zich op zijn zwijgrecht. Wel ging hij ten overstaan van de rechter diep door het stof. "Ik verontschuldig me voor mijn fouten en ik waardeer het dat ik de kans krijg te bewijzen hoe graag ik mijn problemen aan wil pakken."

American Pie

Klein dankt zijn bekendheid aan de American Pie-films. In 1999 kroop hij voor het eerst in de huid van de naïeve Chris 'Oz' Ostreicher. Twee jaar later keerde hij terug voor American Pie 2, maar Klein ontbrak in de derde film, American Pie 3: The Wedding.