AMSTERDAM - Morrissey heeft zich voor de zoveelste keer de woede van anti-racisten op de hals gehaald door zich laatdunkend uit te laten over de Chinese medemens. De Britse zanger omschreef Chinezen vanwege hun omgang met dieren als een minderwaardig volk.

De voormalige Smiths-voorman vertelde een journalist van de Britse krant The Guardian over het welzijn van dieren in China. "Werkelijk verschrikkelijk", stelt Morrissey.

"Je kunt niet anders dan concluderen dat Chinezen een minderwaardig ras zijn." De 51-jarige zanger staat bekend om zijn controversiële uitlatingen op het gebied van etniciteit en is een uitgesproken dierenrechtenactivist. Zelf zegt Morrisey racisme te verafschuwen.

Benefietconcert

De woordvoerder van de anti-racistische beweging Love Music Hate Racism laat weten geen steun meer van Morrissey te willen ontvangen als hij zijn uitspraken niet terugneemt.

De zanger doneerde in 2008 nog een bedrag van 75 duizend pond aan de organisatie, om een benefietconcert te laten plaatsvinden. De donatie kwam na een omstreden uitspraak over immigratie in het Verenigd Koninkrijk.

National Front

Eerder liet Morrissey onder meer weten te denken dat blanke en donkere mensen waarschijnlijk nooit samen door een deur zouden kunnen.

Ook pleitte hij voor een heldere stem van de rechtse partij National Front, zodat deze een kleinere dreiging zou vormen. Vorig jaar verliet Morrissey tijdens een optreden in Californië het podium omdat hij de geur van vlees uit de nabije eettentjes niet kon verdragen.