BERLIJN - De 93-jarige filmster Zsa Zsa Gabor, die deze week in de Reagan-kliniek en sinds vrijdagmorgen weer thuis in Los Angeles voor haar leven vecht, kan bij voorbaat al rekenen op een postume verjongingsoperatie.

Deze week werd bekend dat echtgenoot Frederic Prinz von Anhalt haar wil laten plastineren omdat zijn vrouw, het model voor de barbie, altijd droomde van eeuwige schoonheid.

Dat blijkt niet tegen dovenmansoren zeggen de grote deskundige op dit gebied, de Duitser Gunther von Hagens.

Dolenthousiast

De man is dolenthousiast, blijkt uit een interview met het Duitse blad Bild. Hij gaat Zsa Zsa in haar oude luister herstellen, als hij de kans krijgt: er blijft geen rimpeltje meer over.

Water en alcohol geven het hele lichaam de jeugdige elasticiteit terug, aldus de mensenpreparateur. Ook zal de oude, rimpelige huid worden aangepakt.

Anatomische

Gerichte anatomische aanpak van haar markante maar nu vervaagde gelaatstrekken maken het geheel compleet. ''Zo zal ik haar als plastinaat verjongd kunnen presenteren. Het liefst in een van haar oorspronkelijke poses.''

Het is volgens hem echt niet gek om in dit geval van eeuwige jeugd te spreken. ''Plastinatie is de bron van de eeuwige jeugd, iets waar van ze bij het balsemen van de Egyptische farao's alleen nog maar konden dromen'', zwijmelt dr. Tod.

''Ik heet het dode lichaam van Zsa Zsa Gabor hartelijk welkom in het plastinatielaboratorium, de postmortale schoonheidssalon van de moderne tijd.''

Von Hagens trok destijds de belangstelling met zijn rondreizende expositie van geprepareerde doden: Körperwelten.