AMSTERDAM - De Gooische Vrouwen zullen in hun speelfilm geen druppel minder drinken dan in de tv-serie. Het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid trok vorige week aan de bel na klachten van kijkers. "Ik vond die hele discussie zo onzinnig", zegt Linda de Mol vrijdag in De Telegraaf.

"Alsof Gooische vrouwen in het echt ranja drinken", gaat Linda verder. "Alles in het verhaal is over de top, dus ook het drankgebruik."

Het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid ergerde zich met name aan afleveringen waarin zwangere vrouwen en minderjarigen alcohol dronken.

Het instituut schreef een brief naar RTL met daarin het verzoek het drankgebruik in Gooische Vrouwen te minderen. De Mol, die niet alleen speelt in de serie en film, maar ook meeschrijft aan het script, voelt daar dus niets voor.

Rijke dames

De blondine vraagt zich daarentegen af welke alcoholische versnaperingen de rijke dames in Rusland en China zullen nuttigen. "De serie wordt daar nu ook uitgebracht, ze gaan met eigen acteurs en actrices het script naspelen. Ik ben benieuwd wat de dames daar gaan drinken in plaats van witte wijn. Wodka?"

Buitenland

Dankzij het succes van de tv-serie worden de dames ook in het buitenland herkend. "Tsjitske Reidinga werd op vakantie bij de kassa van Lafayette aangestaard. In Zwitserland bleef een serveerster naar mij staren", schetst Linda in de krant.

"Een jeugdvriendje uit Frankrijk was geschokt door mijn accent. Ik schijn echt het platste van het platst Frans te spreken."