AMSTERDAM - Carice van Houten kan er maar moeilijk aan wennen dat ze dankzij films als Zwartboek en Komt een Vrouw Bij de Dokter een bekende Nederlander is. "Het is best wel iets, bekende Nederlander zijn", doet de 33-jarige actrice uit de doeken in Metro.

"Ik ben ook wel bezig met hoe ik daar goed mee om moet gaan", gaat Carice verder over haar bekendheid.

"Ik moet veel bewuster keuzes maken, al heb ik dat volgens mij intuïtief altijd wel goed gedaan. Maar dan nog heb je het niet altijd zelf in de hand en voor een control freak is dat soms wel eens lastig. Ik kan bijvoorbeeld niet bepalen of ik op de voorpagina van een blad kom, daar moet ik best wel even aan wennen."

Van Houten heeft soms moeite met het beeld dat van haar is ontstaan. "Ik voel me soms totaal anders dan het beeld dat mensen misschien van mij hebben. Mensen gaan ook ineens van alles van je vinden en roepen."

Gemene dingen

Zo haalde Robert Jensen eerder deze week uit naar Carice. De presentator noemde haar woensdag op de radio 'chagrijnig'.

"Ik denk dan wel 'ik ga niet reageren en ik moet me er niet druk om maken', maar natuurlijk denk je ergens 'er is iemand die hele gemene dingen over mij zegt'. Het is niet leuk."

Toch kan Carice dergelijke uitspraken relativeren. "Als ik me daar druk om moet gaan maken, is het einde echt zoek. Het belangrijkste is gewoon dat mijn eigen kern overeind blijft, dat ik dicht bij mezelf blijf."