AMSTERDAM - Jan Kooijman heeft moeite met alle complimentjes over zijn uiterlijk. De 29-jarige soapacteur wordt dagelijks overladen met loftuitingen, maar heeft liever dat fans hem complimenteren met het werk dat hij doet.

Kooijman speelt in Goede Tijden, Slechte Tijden en jureert in So You Think You Can Dance.

"Belangrijker vind ik dat mensen me goed vinden acteren, of mijn jurycommentaar waarderen", zegt de acteur in De Telegraaf.

"Sinds juni twitter ik. Ik krijg reacties als: je bent zo leuk om te zien. Ik weet niet zo goed wat ik daarop moet antwoorden. Ik vind het niet heel boeiend. Dat mijn shirt uit moet, hoort bij deze soap."

Sekssymbool

Kooijman vertolkt sinds anderhalf jaar de rol van Danny de Jong. "Mijn status als sekssymbool heeft volgens mij het meest te maken met mijn rol. Series zoals GTST werken met archetypes. Marjolein Keuning speelt de bitch en ik de hunk. Net als Mark van Eeuwen, hij is ook vaak zonder shirt te zien."

De acteur zou graag eens in de huid kruipen van een slechterik. "Qua werk zou ik graag een nare mannenrol in een film spelen. Een enorme psychopaat, die een heel vriendelijk en fijn persoon lijkt, maar in werkelijkheid gemeen en doortrapt is."