AMSTERDAM - Giovanca voelde zich 'bedonderd door iedereen' toen ze als tiener leerde over het slavernijverleden van Nederland. "Voor ik het wist, zat ik bij een antiracismebeweging", doet de 33-jarige zangeres uit de doeken in De Telegraaf.

"Ik dacht: hoe kan het dat mijn moeder zwart is, op de Antillen is geboren maar een Nederlandse achternaam en paspoort heeft?", herinnert Giovanca zich haar zoektocht.

"Ik heb uitgeplozen dat mensen door slavernij op de Antillen terechtkwamen. Dat is heel heftig op je 16e."

De zangeres vertelt dat ze als kind wel te maken kreeg met discriminatie, maar het niet herkende. "Ik werd wel Zwarte Piet genoemd op de lagere school, maar dan riep ik gewoon iets anders terug. Op de middelbare school kwam ik erachter dat er een jullie is en een wij."

Traumatisch

Giovanca Ostiana, die in Alkmaar het levenslicht zag, ging op haar 26e voor het eerst naar Curaçao. "Traumatisch laat. Ik heb twee dagen gehuild daar, het was zoveel om te bevatten."

Dit weekeinde is de zangeres weer op de Antillen te vinden, ze treedt op tijdens het eerste Curaçao North Sea Jazz Festival. "Het is heel bijzonder dat straks mensen met mijn achternaam voor het podium staan."