AMSTERDAM - Schrijfster J.K. Rowling heeft tien miljoen pond, meer dan twaalf miljoen euro, gedoneerd om een onderzoekscentrum op te richten dat zich bezighoudt met de ziekte multiple sclerose.

De moeder van de Harry Potter-auteur overleed in 1990 aan de ziekte van het centrale zenuwstelsel.

De Anne Rowling Regenerative Neurology Clinic, die vernoemd is naar de moeder van de schrijfster, zal zich ook bezighouden met hersenaandoeningen als de Ziekte van Alzheimer en Parkinson.

De kliniek wordt onderdeel van de Universiteit van Edinburgh in Schotland, waar Rowling al jaren woont. "Edinburgh heeft me zoveel gegeven dat ik op zoek ging naar een manier om de stad iets terug te geven", zegt de schrijfster.

Bloementuin

Rowling werd onlangs 45 jaar oud, dezelfde leeftijd waarop haar moeder aan de ziekte overleed. "Ik weet dat mijn moeder haar naam liever op deze kliniek had gezien dan op een standbeeld of in een bloementuin."

De schrijfster zegt dat het overlijden van haar moeder van grote invloed is geweest op een van de belangrijkste thema's van haar boekenserie, een kind dat om moet leren gaan met een groot verlies.

Zo'n honderdduizend Britten worden door de ziekte getroffen. Schotland heeft naar verhouding een van de hoogste aantallen genoteerde MS-patienten ter wereld. J.K. Rowling is met een geschat vermogen van bijna 650 miljoen pond een van de rijkste vrouwen van Groot-Brittannië.