AMSTERDAM - De koninklijke familie vindt dat premier Balkenende en minister Donner van Justitie ten onrechte het beeld hebben opgeroepen dat de monarchie lijdt onder satire. Met de aanval van de bewindslieden op persiflages van onder meer het tv-programma Kopspijkers zou de koninklijke familie zijn beschadigd. Dat meldt de Volkskrant op basis van bronnen rond het koninklijk huis.

Volgens een anonieme hofbron, die de Volkskrant opvoert, zou de koninklijke familie juist genieten van een goede column van Youp van 't Hek, een cartoon of een uitzending van Kopspijkers.

Wel zou Beatrix problemen hebben met het toneelstuk 'Landgenoten. Beatrix spreekt'. Dit stuk is geschreven door Ger Beukenkamp, ook verantwoordelijk voor 'Emily, of het geheim van Huis ten Bosch'. Beukenkamp deed in Vrij Nederland anti-monarchistische uitspraken die ze te ver vond gaan. Die zorg heeft ze geprobeerd te uiten, aldus de Volkskrant. Balkenende en Donner zouden zelf hebben besloten om ook de programma's Egoland (BNN) en Kopspijkers (Vara) erbij te betrekken.