AMSTERDAM - George Clooney voelt zich nogal ongemakkelijk bij de speciale Emmy die hij zondag kreeg. De 49-jarige acteur kreeg de Bob Hope Humanitarian Award onder meer voor zijn liefdadigheidsactie Hope for Haiti.

Clooney vindt de prijs eigenlijk overbodig.

"Het is gênant. Je wilt niet worden beloond voor iets wat je zou moeten doen", zei de acteur volgens filmwebsite Hollywood Reporter.

Clooney vindt het niet meer dan logisch dat hij zich als bekend persoon inzet voor zijn medemens. "Er moet niet te veel aandacht aan ons worden gegeven. Wij kunnen wel proberen een beetje van die aandacht aan mensen te geven die het nodig hebben."

Katrina

Ook Clooneys inzamelingsactie voor de slachtoffers van orkaan Katrina en zijn inzet tegen de genocide in Darfur werden beloond met de Emmy.

Clooney was volgens de organisatie achter de Emmy's een 'voor de hand liggende keuze' omdat de acteur televisieuitzendingen gebruikte voor liefdadigheidsdoeleinden.

Postuum

De Bob Hope Humanitarian Award werd zes jaar geleden voor het laatst uitgereikt. Toen won de overleden acteur Danny Thomas de prijs postuum. Eerder werd de speciale Emmy uitgereikt aan Oprah Winfrey en Bill Cosby.