AMSTERDAM - Paul McCartney heeft een brief op poten gestuurd naar de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa. De Beatle is niet blij met het nieuws dat Nasa proeven uitvoert op dieren. McCartney roept op de tests op apen te staken.

"Ik ben ervan overtuigd dat Nasa vindingrijk genoeg is om de gevolgen van ruimtereizen zonder proefdieren te onderzoeken", schrijft de 68-jarige zanger volgens entertainmentzender E!.

McCartneys brief volgt op berichten dat Nasa radioactieve bestraling test op slingerapen. De vegetarische Beatle zet zich al jaren in voor het welzijn van dieren.

De zanger herinnert Nasa aan de band tussen de ruimtevaartorganisatie en de Beatles. Zo trad McCartney in 2005 nog op voor Nasa en werd de Beatles-hit Across the Universe de ruimte ingeslingerd ter ere van het veertigjarig bestaan van het nummer en het vijftigjarig jubileum van Nasa.

"Het zou een enorme teleurstelling zijn als ons enthousiasme om het universum te ontdekken begint met een afname van het respect voor de dieren waarmee we onze planeet delen."