AMSTERDAM - Gangster-rapper 50 Cent heeft zijn vriendin Vivica A. Fox gedumpt na een ruzie over Nederlands nationale sekssymbool Katja Schuurman. De 27-jarige New Yorker, de bestverkopende artiest van 2003, was de jaloezie van zijn vriendin zo zat, dat hij een einde aan zijn relatie met de Kill Bill-actrice maakte. Dat meldt Radio 538. Uit het artikel op de website van het station: "Hij verklaarde dat zijn ontmoeting met de Nederlandse Katja Schuurman voor Vivica de druppel was."

Dit is het zoveelste nieuwe hoofdstuk in een affaire die inmiddels Katjagate is gaan heten. 50 Cent, momenteel hoog in de hitparades met zijn pooier-lofzang P.I.M.P, zorgde vorige maand voor opschudding door in jongerenblad Break Out! tot vier keer toe zijn bewondering voor Schuurman uit te spreken. Katja flirtte terug door te melden dat de rapper haar kon bellen voor een eetafspraakje. Een opmerking waar Vivica geïrriteerd op reageerde. Volgens Radio 538 adviseerden vrienden van 50 Cent hem toen al om Fox te dumpen en zijn pijlen op Schuurman te richten: "Ze ziet er veel beter uit dan Vivica en ze is ook nog eens elf jaar jonger!"

Vorige week gooide Katja al dan niet onbedoeld olie op het vuur door giechelend op de radio te verkondigen hoe lief ze 50 Cent vindt. In het programma van haar BNN-collega Ruud de Wild zei ze: "Het is echt een schatje, met die kuiltjes in zijn wangen. Als je 'm ziet geloof je echt niet dat ie met een geweer heeft geschoten. Eerder met een waterpistooltje!" Drie dagen later barstte de bom en maakte 50 Cent zijn hernieuwde vrijgezellenstatus bekend op de New Yorkse radiozender Power 105.1.

Ook Break Out! komt deze week met nieuws over de affaire. Zo meldt het blad dat Vivica A. Fox behalve 50 Cent ook de in 1996 vermoorde rapper Tupac Shakur op haar veroveringenlijst heeft staan. Uit het nummer van deze week: "Zeven jaar vóór Vivica de populairste rapper van 2003 scoorde, wist ze de populairste rapper van 1996 te strikken. Vivica was bij Tupac Shakur op de avond dat hij werd neergeschoten in Las Vegas." Saillant detail is dat Katja Schuurman 50 Cent tijdens hun eerste ontmoeting juist ondervroeg over Shakur.

Cent is meermalen veroordeeld voor crackdealen en wapenbezit, en is in verband gebracht met verschillende liquidaties. Drie weken nadat hij in 2000 door negen kogels werd geraakt, werd de schutter op zijn beurt beschoten. Wél met de dood tot gevolg. In zijn autobiografische videoclip Many Men (Wish Death Upon Me) rapt 50 Cent refererend aan die nooit opgeloste moord: "Now it's clear that I'm here for a real reason/ 'Cause he got hit like I got hit, but he ain't fucking breathing."