AMSTERDAM - De dames van de tv-serie Gooische Vrouwen grijpen te makkelijk naar de fles. Dat probeert het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid zender RTL 4 duidelijk te maken met een brief.

Het instituut ergert zich vooral aan afleveringen waarin zwangere vrouwen en minderjarigen alcohol nuttigen. "Dat was voor ons de druppel. Zwangere vrouwen en kinderen laten drinken doe je gewoon niet."

In de brief noemt het instituut het rijkelijk vloeien van alcohol 'onverantwoord'. Het wijst RTL op onderzoek waaruit blijkt dat hoe meer men anderen op tv ziet drinken, hoe meer alcohol men zelf consumeert.

Borrelmoment

"Niet elk moment is een borrelmoment", zegt een woordvoerder van het instituut. "In Gooische Vrouwen lijkt het normaal elke dag een fles wijn te drinken met vriendinnen. Dat moet je niet neerzetten als norm."

RTL, dat momenteel herhalingen van Gooische Vrouwen uitzendt, heeft nog niet gereageerd. "Ik weet ook niet of de brief bij de juiste persoon is aangekomen", moet de woordvoerder toegeven.

Het instituut hoopt dat RTL in de toekomst meer stilstaat bij alcoholconsumptie in tv-series. De familiezender was dinsdagmiddag niet direct bereikbaar voor commentaar.

Film

Van de tv-serie Gooische Vrouwen worden geen nieuwe afleveringen meer gemaakt, maar volgend jaar verschijnt een film over de rijke dames.

Het instituut voor alcoholbeleid hoopt dat de brief invloed heeft op die rolprent. "Hopelijk houden ze bij het draaien van de film rekening met onze bezwaren."

Schok

Dat het instituut pas bij de herhalingen aan de bel trekt, komt doordat het alcoholgebruik in de serie in eerste instantie niet opviel. "Het is aan onze aandacht ontsnapt, we kunnen ook niet overal tegelijkertijd zijn. Het is voor ons in ieder geval een schok om te zien dat de afleveringen nog een keer worden uitgezonden."