AMSTERDAM - DMX is weer op vrije voeten. De 39-jarige rapper liep donderdagmiddag door de gevangenispoorten.

DMX zat achttien dagen van zijn straf uit, wegens het overtreden van de voorwaarden van zijn proeftijd had hij een celstraf van negentig dagen opgelegd gekregen.

De rapper, die werd geboren als Earl Simmons, werd om 16.30 uur lokale tijd vrijgelaten, schrijven verschillende Amerikaanse entertainmentsites.

Overbevolkt

DMX zat vast in Los Angeles, waar veel gevangenissen overbevolkt zijn. Bij goed gedrag mogen sommige gedetineerden eerder naar huis. Zo zat Lindsay Lohan deze maand slechts veertien dagen van haar celstraf van negentig dagen uit.

In Arizona had DMX minder geluk. Daar moest hij in mei gewoon zijn volledige straf uitzitten. Daar zat de rapper, befaamd om zijn blaffende stemgeluid, vast wegens drugsbezit en dierenmishandeling.

Leven beteren

Simmons is bepaald geen onbekende van justitie. Ook vorig jaar zat hij meerdere celstraffen uit. Volgens zijn advocaat wil DMX zijn leven beteren en afrekenen met zijn verleden.

DMX brak in 1998 door met zijn debuutalbum 'It's Dark and Hell is Hot'. Zijn laatste plaat verscheen in 2006. Simmons klust bij als acteur en was te zien in films als 'Romeo Must Die' en 'Last Hour'. Hij staat echter vooral bekend om zijn lange strafblad.