PARIJS - Zestien Europese kranten, waaronder de Volkskrant en de Telegraaf, zijn zaterdag niet in Britse kiosken te koop geweest. De distributeurs besloten de bladen niet te verspreiden omdat die aandacht besteedden aan de affaire rond de seksuele geaardheid van kroonprins Charles.

De distributeurs vreesden juridische vervolging, meldde de woensdageditie van de Franse krant Le Monde dinsdagmiddag. Dinsdag vernietigden de Britten 7500 exemplaren van Le Monde.

Ook de correspondent van deze Franse krant berichtte over het schandaal, waarover de Britse media de afgelopen dagen uitvoerig, maar in bedekte termen schreven. Een voormalige lakei van Charles zou de kroonprins samen met diens voormalige persoonlijke medewerker in bed hebben aangetroffen. Een Britse rechter had de Britse media vorige week verboden in detail op de aantijgingen in te gaan.

Greet Hofmans

Volgens de Nederlandse journalistenvakbond NVJ is het in de recente geschiedenis niet eerder voorgekomen dat Nederlandse kranten in het buitenland uit de verkoop zijn gehouden. Wel werd in Nederland in 1956 de distributie van een editie van Der Spiegel verboden. Het Duitse weekblad schreef over de invloed van gebedsgenezeres Greet Hofmans op koningin Juliana, een affaire die de Nederlandse pers tot dan toe verzweeg.

Hans Verploeg, algemeen secretaris van de NVJ, noemt de angst van de Britse distributeurs jammer. "In een verenigd Europa bestaat vrij verkeer van informatie. Ze hadden het op een proces moeten laten uitdraaien."