AMSTERDAM - Bernie Macs echtgenote Rhonda McCullough vindt dat haar man niet had hoeven sterven. Ze heeft een van zijn artsen aangeklaagd voor minstens vijftigduizend dollar.

Dat schrijft het Amerikaanse tijdschrift People.

De Amerikaanse acteur leed aan een auto-immuunziekte en overleed in 2008 op 50-jarige leeftijd aan een hartstilstand.

Te laat

McCullough zegt dat de huidarts van haar man niet op tijd alarm heeft geslagen en te laat andere artsen heeft ingeschakeld toen Mac drie weken voor zijn dood bij hem kwam. Mac ging regelmatig naar zijn huidarts wegens aandoeningen die het gevolg waren van zijn falende immuunsysteem.

Ditmaal kwam Mac echter met ernstige koorts, kortademigheid en verschijnselen van vermoeidheid bij de arts. Tijdens zijn verblijf van uiteindelijk negen uur kreeg hij ook last van hartkloppingen.

Volgens McCullough had de arts deze moeten herkennen als levensbedreigende symptomen en meteen het alarmnummer moeten bellen of hem naar een ziekenhuis moeten brengen.

Aanklacht

Omdat enige actie uitbleef, zo luidt de aanklacht, is Mac onnodig overleden. Die bewering wordt gestaafd door een verklaring onder ede van een andere arts. Hij beweert dat Mac waarschijnlijk zou zijn blijven leven als hij tijdig medische hulp had gekregen.

De huidarts in kwestie zegt dat hij Mac destijds heeft behandeld voor griep en dacht dat de symptomen het gevolg waren van medicijnen die Mac door een andere arts waren voorgeschreven.

Hij heeft zijn patiënt later die dag door diens auto met chauffeur naar het ziekenhuis laten rijden, in de veronderstelling dat hij daar verder geholpen zou worden.

Later beweerde hij dat Mac in het ziekenhuis wellicht een andere vorm van griep zou hebben opgelopen. Hij benadrukt dat hij zelf net zo geraakt is door het verlies van 'zijn vriend' Mac. "Bernie was mijn patiënt en mijn vriend. We waren als broers."