AMSTERDAM - Herman den Blijker moest het afgelopen jaar rigoureus afvallen.

"Ik heb mezelf bijna gesloopt", zegt de bekende televisiekoks zaterdag in De Telegraaf.

Sinds oktober is hij al vijfentwintig kilo kwijt, maar van hem mogen er best nog tien af. "Dan is het voorlopig wel genoeg."

Dag in dag uit is Den Blijker in de weer met eten, een passie die de 51-jarige restaurateur al zijn hele leven heeft.

Hoogtepunt

Op zijn 'hoogtepunt' woog hij 150 kilo, met als gevolg dat hij steeds meer lichamelijke ongemakken kreeg. "Je energie wordt minder, je loopt de hele dag te puffen, je zweet eerder en ik kreeg ook last van kortademigheid."

"En je wordt lui", vertelt de levensgenieter. Op een gegeven moment was zelfs honderd meter naar een restaurant lopen nog teveel moeite.

Bruisend van energie

"Dan zocht ik een ander restaurant op waar ik dichtbij de deur mijn auto kwijt kon."

Nu hij dagelijks met een personal trainer in de sportschool te vinden is, bruist de kok naar eigen zeggen weer van de energie. "Dat was een jaar geleden wel anders."

Goede vader

Maar de belangrijkste reden voor Herman was misschien niet zozeer zijn eigen fitheid, als wel dat hij een goede vader voor zijn zoontje wilde zijn.

Ik doe dit toch ook wel een beetje voor mijn zoon Matz van 2. Wanneer je ouder wordt en niet aan je lichaam werkt, loop je toch bepaalde risico's. En het lijkt me niet leuk als mijn zoon me over tien jaar in een rolstoel moet voortduwen."