PORT-AU-PRINCE - De Amerikaanse hiphopster Wyclef Jean heeft zich donderdag officieel kandidaat gesteld voor de presidentsverkiezingen eind november in Haïti.

''De Verenigde Staten hebben Obama en jullie krijgen Wyclef'', aldus Jean bij zijn inschrijving als presidentskandidaat voor de partij Viv Ansanm. Hij zei tegen omstanders geen geld van hen te willen maar hun macht om verandering te kunnen brengen.

Jean is in Haïti geboren en razend populair in het Caribische land. Hij werd bekend met de hiphopband The Fugees en werkte later met onder anderen artiesten als Shakira.

Benefietconcert

Na de verwoestende aardbeving in Haïti in januari dit jaar was Jean bij een groot benefietconcert voor het Caribische land.

De Haïtitiaanse president René Préval benoemde Jean al in 2007 tot 'goodwill ambassador' van Haïti om de kolossale en chronische problemen van het straatarme en overbevolkte land internationaal voor het voetlicht te brengen.

Préval is geen kandidaat voor de presidentsverkiezingen van 28 november omdat hij van de grondwet niet nog een keer mag meedoen.

Sean Penn

Niet iedereen ziet Jean zitten als president. De Amerikaanse acteur Sean Penn laat in een reactie op zijn inschrijving weten dat de rapper hulpgelden voor Haïti heeft verkwist en zich nauwelijks heeft laten zien toen het land begin dit jaar onder een verwoestende aardbeving leed.

Penn is dit jaar veel in Haïti geweest om hulp te verlenen of te bevorderen aan het 12 januari zo zwaar getroffen land.

Hij trok in een vraaggesprek donderdag in Los Angeles de motieven van Jean om zich kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezingen van 28 november ernstig in twijfel.

Verkwisting

''Wyclef Jean schitterde door afwezigheid sinds de aardbeving en heeft 400.000 dollar die was geschonken voor Haïti verkwist'', aldus Penn. De acteur erkende wel dat Jean een belangrijke stem voor Haïti is, maar die stem is volgens Penn het luidst bij het ontkennen van verkwisting door zijn hulporganisatie.

De Yele Haïti Foundation van Jean in de VS is omstreden nadat belastingdocumenten hadden aangegeven dat een derde van het geld van het fonds in 2006 is opgegaan aan ''diverse uitgaven''. Jean heeft verkwisting of misbruik ontkend.

Buitenwijk

De inmiddels 40-jarige Jean bracht zijn eerste levensjaren door in een buitenwijk van Port-au-Prince. Hij vertrok met zijn ouders naar New York toen hij negen jaar oud was.