LEIDSCHENDAM - Naomi Campbell heeft in 1997 in Zuid-Afrika diamanten cadeau gekregen van mannen die 's nachts aan haar slaapkamerdeur kwamen kloppen.

Dit zei het supermodel donderdag in Leidschendam tijdens het proces tegen ex-president Charles Taylor van Liberia.

De mannen stelden zich niet voor zodat Campbell niet wist van wie zij de diamanten kreeg. Het incident gebeurde na een diner thuis bij president Nelson Mandela van Zuid-Afrika, waar Campbell Taylor had ontmoet.

Taylor had toen aan tafel verteld wat Liberia voor een ''mooi land'' was, aldus Campbell.

Oververmoeid

Campbell stelde geen vragen toen de twee zwarte mannen 's nachts het cadeau kwamen brengen omdat zij oververmoeid was van internationale reizen. Zij maakte het cadeau pas de volgende ochtend open.

''Er zaten een paar stenen in, zeer kleine stenen die er vuil uitzagen'', aldus Campbell. Het was voor haar in eerste instantie niet eens duidelijk dat het om diamanten ging.

De volgende ochtend sprak zij bij het ontbijt over het incident met de Amerikaanse actrice Mia Farrow en met Campbells toenmalige agente, Carole White. ''Een van hen zei: die moeten wel van Taylor zijn'', aldus Campbell, die werd ondervraagd door hoofdaanklaagster Brenda Hollis van het Speciaal Hof voor Sierra Leone (SCSL).

Bloeddiamanten

Bloeddiamanten speelden een belangrijke rol in de gruwelijke oorlogen in West-Afrika in de jaren '90. Taylor heeft onder ede gezegd dat hij nooit iets met bloeddiamanten te maken had.

De Amerikaanse juriste Hollis hoopt de rechters met behulp van Campbells getuigenis ervan te overtuigen dat Taylor heeft gelogen.

Campbell wilde niet in Nederland komen getuigen en kwam pas opdagen nadat de rechters haar hadden gedagvaard. Hollis had geen gelegenheid van tevoren met haar te spreken.

Speculatie

Het is ''pure speculatie'' dat de diamanten die Naomi Campbell in 1997 in Zuid-Afrika kreeg, van toenmalig president Charles Taylor van Liberia afkomstig waren. Dit stelde Taylors advocaat Courtenay Griffiths donderdag tijdens het kruisverhoor van het supermodel.

Iemand had tijdens het ontbijt tegen Campbell gezegd dat de diamanten van Taylor moesten zijn, maar zij kon desgevraagd niet aan Griffiths uitleggen waar dat op gebaseerd was.

''Zuid-Afrika is een van de grootste producenten van diamanten ter wereld'', zei Griffiths, een andere herkomst suggererend.

Campbell had na het diner bij president Nelson Mandela van Zuid-Afrika, de avond voordat zij de diamanten kreeg, geen contact meer met Taylor. Zij zocht niet uit van wie de diamanten waren: ''Ik krijg de hele tijd cadeaus. Het is heel normaal voor mij dat ik cadeaus krijg.''

Goed doel

Campbell gaf de stenen naar eigen zeggen via een tussenpersoon aan een goed doel, NMCF, het kinderfonds van Mandela. Griffiths liet een brief zien van het NMCF waarin staat dat het fonds nooit diamanten van Campbell of wie dan ook heeft gekregen.

Het blijft onduidelijk wat er met de diamanten is gebeurd; mogelijk heeft de tussenpersoon ze gehouden.

Campbell zei herhaaldelijk dat zij nog nooit van Liberia had gehoord, voordat zij Taylor ontmoette. Later las zij ''op internet'' dat Taylor duizenden mensenlevens op zijn geweten zou hebben.

''Daarom wilde ik hier niets mee te maken hebben'', aldus Campbell, die tegen haar wil is gedagvaard als getuige. Zij gaf terloops ook nog een verklaring waarom rechters, partijen, pers en publiek donderdagochtend minutenlang op haar moesten wachten: ''Ik ben altijd te laat.''

Getuigenis

Na minder dan twee uur was de getuigenis van Campbell afgelopen. Griffiths zei na afloop tegen de pers dat de getuigenis een ''spectaculair eigen doel van de aanklagers'' is geweest, omdat Campbell niet heeft gezegd dat zij de diamanten van Taylor heeft gekregen.

De Amerikaanse actrice Mia Farrow getuigt maandag in het proces wegens oorlogsmisdaden tegen ex-president Charles Taylor van Liberia. Farrow (65) zei eerder tegen journalisten dat het Britse supermodel haar in 1997 heeft verteld dat zij diamanten heeft gekregen van Taylor.

Naast Farrow staat voor maandag ook Carole White op de getuigenlijst. Zij was in 1997 de manager van Campbell.

Bekijk reacties op NUlive

Naomi Campbell getuigt