LEIDSCHENDAM - Het Britse supermodel Naomi Campbell is donderdagochtend bij het Speciaal Hof voor Sierra Leone (SCSL) in Leidschendam aangekomen. Een medewerker van het hof heeft dit bekendgemaakt.

Campbell gaat daar getuigen in het proces tegen de van oorlogsmisdaden verdachte ex-president van Liberia, Charles Taylor.

De belangstelling van de media voor Campbell is groot. Tientallen binnen- en buitenlandse journalisten, cameramensen en fotografen stonden het model op te wachten bij de ingang van het hof.

Rond tien over half negen kwamen twee geblindeerde busjes het terrein oprijden. In een daarvan zat het veel gefotografeerde model, zo meldde een woordvoerder van de politie.

De aanwezige media hebben haar niet kunnen spotten, wat tot verwarring leidde. Tot het begin van de zaak stond iedereen nog buiten op haar te wachten.

Bloeddiamant

Hoofdaanklaagster Brenda Hollis van het Speciaal Hof voor Sierra Leone (SCSL) wil Campbell ondervragen over een zogeheten bloeddiamant, die het model volgens andere getuigen van Taylor zou hebben gekregen.

Bloeddiamanten waren een belangrijke inzet van de gruwelijke oorlogen in West-Afrika in de jaren negentig.

Geloofwaardigheid

Taylor ontkent dat hij ooit iets met bloeddiamanten te maken heeft gehad. Hij heeft dat tijdens het proces onder ede aan de rechters verteld. Hollis wil aantonen dat Taylor heeft gelogen en zo zijn geloofwaardigheid als getuige in zijn eigen rechtszaak ondermijnen.

Het bloedige conflict in Sierra Leone heeft aan zeker 120.000 en mogelijk honderdduizenden mensen het leven gekost. Gedrogeerde kindsoldaten vermoordden op grote schaal mensen.

Ook werden slachtoffers verminkt door ledematen af te hakken. Taylor staat terecht vanwege zijn vermeende betrokkenheid bij oorlogsmisdaden in het buurland.